Suszenie

Dysponujemy 4 suszarniami taśmowymi i 12 suszarniami podłogowymi.

Pozwala nam to na suszenie w tym samym czasie różnych asortymentów ziół oraz warzyw. Różnorodność urządzeń suszarniczych umożliwia suszenie roślin olejkowych, takich jak mięta, melisa, szałwia, rumianek, tymianek czy majeranek.  (w temperaturach do 40 stopni dla zachowania najwyższych parametrów)

Karczoch farmaceutyczny suszymy w specjalnej, opracowanej w naszej suszarni technologii pozwalającej na uzyskanie bez strat wysokiej zawartości CCS – składnika czynnego leków wątrobowych.

 

Jednak potrafimy uzyskać na suszarni temperaturę 135 stopni dla wstępnej sterylizacji suszy warzywnych. To znacznie korzystniejsze niż kosztowna sterylizacja parowa.

Działając w kierunku ochrony klimatu i poprawy efektywności, wyposażyliśmy już część suszarń w system odzysku energii- zmniejszając o 30 procent zapotrzebowanie na paliwa kopalne.

Specjalizujemy się w suszeniu ziela roślin, ale posiadamy również urządzenie    do przygotowania i suszenia roślin korzeniowych.

Przygotujemy susz zgodnie z wymaganiami dostawcy. Suszarnie pracują            w ruchu ciągłym – 24 godzinnym i dlatego surowiec musi być również zbierany    i dostarczany w takim trybie. Najlepszą formą dostaw jest transport ciężarowy  naczepami typu wanna, pozwalający na przywóz jednorazowo od 10-20 ton surowca. Naszymi klientami są rolnicy z wielkopolski i sąsiednich województw.

Zapraszamy do współpracy nowych dostawców. Okres jesienno-zimowy jest najlepszym czasem na omówienie warunków współpracy. Ta oferta skierowana jest również do grup warzywnych, dysponującymi dużymi ilościami surowca,        który należy w krótkim czasie zagospodarować. Wysuszenie usługowe surowców pozwala na ich szybki zbiór i zaoferowanie swoim odbiorcom w lepszej cenie.

Często wysuszenie surowca umożliwia jego zagospodarowanie w przypadku braku zbytu na surowce świeże. Gwarantujemy szybki kontakt, konkurencyjne ceny i wysoką jakość usługi.

Skontaktuj się z nami i zamów próbkę już dziś!