Historia firmy

W latach 1920-1930 mój pradziadek wyjechał „za chlebem” do niemieckiej Westfalii. Pracował jako górnik, a zarobione pieniądze inwestował w zakup ziemi. To pierwsze 6 ha ziemi, na których znajdują się dzisiaj obiekty gospodarstwa. Uprawy to zboża i buraki.

Po drugiej  wojnie światowej, moi dziadkowie zwiększyli je do 18 ha oraz zmienili profil na uprawy nasienne, powiązane z hodowlą zarodową bydła. To gwarantowało zysk i rozwój.

Jednak w grudniu 1981 prezydent Regan, reagując na wprowadzenie stanu wojennego, zastosował  sankcje gospodarcze. To pozbawiło Polskę klauzuli najwyższego uprzywilejowania w handlu z USA, zablokowane kredyty. Brak eksportu traw nasiennych doprowadził do załamania cen w kraju i zmusił do zmiany profilu produkcji. Tym obiecującym kierunkiem okazały się zioła lecznicze.

 

Już w 1982 wszystkie pola obsiane zostały rumiankiem oraz ostropestem plamistym kontraktowanym do Herbapolu w Poznaniu. Co roku poszerzaliśmy asortyment o inne, nowe zioła.

Radykalne zmiany w gospodarstwie nastąpiły za sprawą trzeciego pokolenia, czyli moich rodziców. W 1986 roku założyli firmę pod nazwą „Zakład przerobu i konfekcjonowania ziół ” i otrzymali zgodę władz na zatrudnienie 10 osób. Uzyskali także pozwolenia na produkcję leków – tak wyglądaly początki późniejszej firmy Vitax, która już w roku 1993 zatrudniała kilkaset osób. Dział rolny wyspecjalizowany w uprawach ziół przyjął nazwę ” Gospodarstwo Zielarskie Mielcarz”

Trudno przecenić wkład każdego pokolenia w jego rozwój, ponieważ w czasach stalinowskich do 1956 roku, gdy walczono z kułakami (pogardliwa nazwa właścicieli większych gospodarstw) rozwój nie był możliwy. Budowano wtedy socjalistyczną przyszłość, a wiemy, jak to się skończyło.

 

W 2019 roku rozpoczyna się historia czwartego pokolenia Mielcarzów.                    Wraz z żoną Kasią zakładamy firmę pod nazwą ,,Suszarnia Warzyw Mielcarz‘’

Kontynuujemy 40-letnie tradycje Gospodarstwa Zielarskiego Mielcarz.

Najważniejszymi roślinami w naszej działalności są: mięta, melisa, rumianek, dziurawiec oraz karczoch, które corocznie uprawiane są na powierzchni około 150 ha w standardach głównego odbiorcy Mabagrown – bez stosowania środków grzybobójczych i z minimalną ilością pestycydów. Nasze rośliny zbierane są bez kontaktu z gruntem i są suszone termicznie. To wysokiej jakości surowce farmaceutyczne sprzedawane na rynek niemiecki.

Za wyróżnieniami ,,Wielkopolski Rolnik Roku‘’ czy Agro-przedsiębiorca Roku‘’    stoi technologia przemysłowej uprawy i zbioru ziół, która stworzona została        przez Gospodarstwo Zielarskie.

 

Kolejną specjalizacją  gospodarstwa jest uprawa pietruszki naciowej. Jest to corocznie od 60-100 ha upraw. Gwarantujemy wysokiej jakości susze, niezależnie od warunków pogodowych. Specjalistyczne maszyny, wykwalifikowani pracownicy oraz deszczowane wszystkie plantacje zapewniają to.

Suszarnia Warzyw Mielcarz, zajmuje się przede wszystkim suszeniem i przygotowaniem do sprzedaży natki pietruszki.

Posiadamy 4 przemysłowe suszarnie taśmowe, które umożliwiają nam wysuszenie 70 ton surowca w ciągu doby.

Zastosowana nowoczesna technologia pozwala nam już po 3 godzinach od rozpoczęcia suszenia otrzymać standaryzowany produkt.

Surowiec pozyskujemy z własnych plantacji oraz kupujemy od certyfikowanych dostawców, którzy zobowiązani są stosować reglamentację środków ochrony roślin zgodną zarówno z normami UE, jak i ze specyfikacjami naszych odbiorców. Mimo braku norm europejskich, gwarantujemy naszym odbiorcom poziom zawartości alkaloidów pirolizydynowych (PA) poniżej 400 µg/kg.

 

Każdą partię przed wysyłką badamy w certyfikowanym laboratorium na pozostałość pestycydów oraz mikrobiologię. Na życzenie klienta natka pietruszki może być sterylizowana. Stosujemy zasady Dobrej praktyki produkcyjnej oraz HACCP. Dostarczony surowiec, przed suszeniem odsiewany jest z pozostałości piasku i możliwych owadów pojawiających się przy zbiorze.

Zastosowane na liniach produkcyjnych bloki magnetyczne oraz detektory metali i niemetali gwarantują wysoką czystość produktu. Dostępne 15 MW mocy cieplnej pozwala na uzyskanie temperatury 135 stopni i wstępną, krótkotrwałą sterylizacje surowca.

Zastosowanie tuneli pneumatycznych i odsiewaczy allagier powoduje        pozbawienie surowca zanieczyszczeń mineralnych.                                         

Towar przygotowywany jest pod wymogi klienta.  Zwykle są to frakcje 0.5- 2.0 mm oraz 2.0 -4.0 mm. Stosowanymi przez nas opakowaniami końcowymi są worki        z wkładką foliową o wadze około 10 kg.

Skontaktuj się z nami i zamów próbkę już dziś!