Właściwości pietruszki
Pietruszka zwyczajna ( Petroselinum crispum)
Jest to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych . Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, a jej zalety są znane od blisko 2000 lat. Dziko rośnie w całej Europie, Ameryce, Afryce a nawet w Japonii.
Wyróżnia się dwa rodzaje pietruszki – korzeniową (z której zbiera się korzenie i liście) oraz naciową (z której pozyskuje się natkę pietruszki)
Użytkowana jest najczęściej jako składnik zup, wchodzi w skład tzw. włoszczyzny. Poprawia smak wielu potraw ze względu na aromatyczny zapach i charakterystyczny smak. Dodaje się ją także do wielu prozdrowotnych koktajli oraz soków oczyszczających. Dobrze komponuje się z jabłkiem i cytryną. Regularne spożywanie pietruszki przyczynia się do poprawy samopoczucia, wspiera procesy odchudzania, poprawia wygląd cery i oczyszcza organizm.
Natka zawiera bardzo dużo prowitaminy A -korzystne jest równoczesne występowanie żelaza, magnezu i witaminy C. Zawiera też dużo chlorofilu. Silnie pachnące liście pietruszki, dzięki zawartości olejku pietruszkowego, służą do przyprawiania różnorodnych potraw . Zawierają aż 5410 mg beta-karotenu, także wapń. Ze względu na zawartość substancji psychoaktywnych-apiolu i mirystycyny, w olejku pozyskiwanym z nasion (5%) może wywoływać efekty podobne do tych po spożyciu marihuany.
Jest też rośliną leczniczą, wykazującą działanie moczopędne, antyseptyczne i wiatropędne (zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych). Ponadto pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie oraz przyswajanie pokarmów.
Odmiany uprawne
Pietruszka Korzeniowa w pierwszym roku uprawy tworzy jadalny korzeń i rozetę liści. Popularne odmiany to Berlińska, Lenka, Fakir, Eagle.
Pietruszka naciowa tworzy niejadalny, silnie rozgałęziony, łykowaty korzeń i piękną rozetę jadalnych liści, które są gładkie lub fryzowane, błyszczące, ciemnozielone i zawsze trójdzielne.
Gdy blaszki liściowe są gładkie, wtedy liście są szerokie na krótkich ogonkach. Mogą też być kędzierzawe- te szczególnie cenione są przy dekorowaniu potraw. Pietruszka może być spożywana bezpośrednio w stanie świeżym, jak również stanowi cenny surowiec dla przemysłu – suszenia lub zamrażalnictwa.
Na rynku dostępnych jest wiele odmian różniących się barwą liści, która może być jasno lub ciemnozielona, a blaszki liściowe różnych odmian mogą być gładkie, jak odmian Karnaval, Festival, Gigante d’Italia, Novas czy Felicja. Liście kędzierzawe wyróżniają takie odmiany, jak: Extra Triple Curled, Mos Curled, Verta czy Robus.